Clicky


Warning: A non-numeric value encountered in /home/rettungs/public_html/y-stolen.se/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5752

Om Hans J. Wegner

hans wegner och hans stol

Hans Wegner i Y-stolen

En av krafterna bakom dansk mordenism, Hans J. Wegner bidrog till att förändra  befolkningens inställning till möbler på  50-60 talet. Utnämnd till ”Stolmästeren” är inte någon överraskning eftersom han har designat runt 500 stolar. Hans berömda varumärke kom från kombinationen av respekten för naturen och träd i kombination med en väldigt minimalistisk design utifrån naturliga ekologiska egenskaper.

Född den 2 april 1914 i södra Danmark med en pappa som var skomakare, första designen kom till liv vid 17 års åldern då han blev lärling inom möbelsnickeri på H.F Ståhlberg verkstäder. Redan som ung drogs han till trä, och detta blev sedan det främsta materialet som användes i större delen av produktionen av de framgångsrika designstolarna.  Efter  militärutbildningen studerade han tre år på teknisk högskola i Danmark. Därefter blev han, som många andra kända danska designers antagen till den Kungliga Danska Konst Akademin i Köpenhamn och inledde sedan sin karriär inom arkitektur när han var 20 år gammal.

 

En tidsperiod av arbete för Arne Jacobsen

Efter sina studier i 1940 arbetade han med uppgiften att designa möbler för rådhuset i Århus, Danmark med de berömda arkitekter Arne Jacobsen och Erik Moller som direktörer av detta projekt. Samma år började  han arbeta med möbel snickaren Johannes Hansen som har spelat en stor roll i att införa modern design till den danska befolkningen.

 

Lansering av sin egen design studio

Hans J. Wegner och hans stol prototyper

Hans J. Wegner och hans stol prototyper

Efter att ha arbetat några år för den danske designen Arne Jacobsen, bestämde Wegner sig 1943 att öppna sin egen studio. Här började han designa stolar där inspirationen kom från Ming tidens kinesiska verk.  1949 skapades den kända Y-stolen som sedan kom att bli hans mest framgångsrika stol. Med arkitekten Borge Mogensen designade de tillsammans möbler för FDB (en dansk mataffär kedja) och hade till hjälp Erik Kold (grundare av en organisation av danska möbel tillverkare som lanserade dansk design utomlands). Nu kunde han lansera sina produkter utomlands. I flera år arbetade han in sin studio i sitt hem, där han producerade hundratals prototyper.  Han var så involverad i sitt i jobb och kände sig väldigt stressad när han behövde lämna arbetet för familjesemester. När dottern Marianne blev tillfrågad vad hennes far hade som andra intressen, svarade hon med ett skratt att bortsett från möbler hade inga andra speciella intressen.

 

Vikitga livs uppfyllelse

Wegner blev under sin livstid (men även efter sin bortgång) till delad en rad priser och utmärkelser – till exempel Lunningsprise i 1951 och den 8: e International Design Award vilka bevisar att han är en av de mest inflytelserika danska designers genom tiderna. 1995 blev han en hedersledamot av den Kungliga Danska Konst akademin.

Hans verk återfinns på utställningar för de största design museer världen över – t ex  The Museum of Modern Art i New York,  Die Neue Sammlung i Munchen, Tyskland och Centre Pompidou i Paris, Frankrike. När populariteten av dansk modernism svalnat något i slutet på 1960-talet, saktade det inte ner hans produktivitet. Han fortsatt arbeta och tillverka nya designmöbler för det danska företaget PP möbler.

 

De sista åren

I början av 90-talet pensionerade han sig och dottern Marianne Wegner tog över arkitektoniska studion där hon arbetade med sin pappa under 20 år.  I januari 2007 avled han vid 97 års ålder, efter ett rikt liv fyllt av framgång. Berättade Paola Antonelli, kuratorn för arkitektur och design på The Museum of Modern Art i New York, att han var den mest blygsamma kända möbel designern under 1900-talet. Hon berättade även att han nog hellre hade velat bli ihågkommen som en snickare i stället för designer.

 

Mål och arv

Wegner ville kombinera sin kärlek för jordens naturliga råvaror med bekvämligheten i vackra och tidlösa möbler. Dessa begrepp har definitivt kommit till liv med många av hans designs genom tiderna. Med denna synvinkel på inredning och möbler har han förstärkt rikedomen i Skandinavisk stil samt revolutionerat den moderna stolproduktion.  Det som för ett halvt sekel var en elegant möbel har idag blivit populärt inom den mer ”vanliga” stilen.  En perfekt hyllning till mannen som ansåg att en högkvalitets stol skulle hålla i över 50 år.

 

Designstolar som älskas av välkända politiker

Wegners designs har blivit extremt omtalad mycket på grund av kända konferenser bland uppskattade politiker runt om i världen. Tv-debatten, 1961 mellan Richard Nixon och John F. Kennedy var en stor händelse i amerikansk politisk historia. De två politikerna satt på en av Wegners stolar och det resulterade i ett internationellt genombrott. 2009 kunde man se olika modeller och utgåvor av designstolarna i ett möte på FNs klimatkonferens i Köpenhamn där USAs president Barack Obama och den gamle ryske presidenten Dimitry Medvedev förhandlade ett avtal. Nedan kan man se bilder olika kända politiker som har suttit på de stilfulla stolarna i offentliga situationer.

 

Vi har valt ut de mest kända av Wegners möbler som visas i en tids linje format:

1947 – Påfågelstolen

1949 – Cirkestol

1949 – Y-Stolen

1950 – Flagglinestolen

1951 – Bamsestolen

1953 – Jakkens Hville

1963 – Skalstol

 

Många av dessa möbler kan hittas som laglig kopia online.

Pin It on Pinterest

Share This