Clicky


Warning: A non-numeric value encountered in /home/rettungs/public_html/y-stolen.se/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5752

Reproducering

I slutet av 50-talet började Hans J. Wegner designa sin första stol. Den var inspirerad av bilder av sjömän som satt i stolar från den kinesiska Ming dynastin. För att ha en bra överblick över stolens tillverkningen på Carl Hansen & Søn flyttade han i Carl Hansens familj hem. Under ytan av enkel design, döljer sig hårt arbete och en lång tillverkning process. Stolen har nämligen 100 process-steg, 14 olika delar och tar 3 veckor att slutföra.

Wegner vill med denna design göra lyxig design inte bara var reserverad åt de få rika, men alla. Idag kostar ett exemplar av Y-stolen mer eller mindre 8.500kr. Många vänder sig till webbsidor som Blocket för att hitta en för ett rimligt pris. Tyvärr kan det vara svårt att hitta just den modell och färg som man är ute efter på Blocket eftersom det inte garanterat att just den modell som man är ute efter finns till salu. Även om man kommer åt den exakta stolen som man vill ha, så kan det ändå vara så att stolen kan ha blivit skadad med åren. Papersgarnet på sitsen kan ha slitits ur eller blivit missfärgat. På grund av detta är det många som överväger att köpa en kopia. 

 

Billig Y-stol från utlandet

Tillverkningen av möbelkopior har ökat de senaste åren. Den ökande konkurrensen bland tillverkarna har gjort att kvaliteten också har ökat. I Sverige är det olagligt att tillverka kopior av vissa design möbler eftersom upphovslagen gäller i ungefär 75år. De kan däremot hitta lagliga kopior online. Nu kanske du undrar hur, men det finns länder som t.ex. Irland, Australien och USA där upphovslagen är mycket kortare. Där är det fritt att tillverka Y-stolen efter original ritningarna, eftersom ingen längre äger rättigheterna till verken. Svenskar kan således legalt importera produkterna från utlandet.

Det finns 150 olika varianter av Y-stolen och alla finns att köpa som replika. Om du tycker att den autentiska modellen är för dyr kan samma stol på ett E-handel företag för 1 400 kr styck. Dubble kolla alltid så att företaget inte är baserat i ett europeiskt land där upphovslagen fortfarande gäller. De har samma kvalité som originalen och har ett kvalitets garanti på 10 år. Nedan har vi två bilder av ett original och en kopia. Nedan har vi två bilder av ett original och en kopia.

 

Kan ni gissa vilken är vilken?

 

 

Kopior av samma kvalitet som original

När man uttalar ordet kopia är det många som direkt tänker: falsk, oäkta eller billigt dåligt gjord avbild av originalet. Det har gjorts många stor framsteg inom tillverkningen av möbelkopia. Idag är det många möbel entusiaster och expert som har svårigheter när det kommer till att urskilja en replika från ett original. Många skandaler har utspelat sig den senaste tiden då kopior av möbler och konst har sålts har förvirrats med original och sedan sålts för höga summor på respekterade auktionshus runtom i världen.

Det viktigt att komma ihåg att det finns en stor skillnad mellan förfalskning av t. ex konst och replika av möbler. När det kommer till konst så målar/ritar konstnären bara ett exemplar och om samma motiv produceras igen blir det stämplat kopia. När det kommer till möbler så tillverkas det normalt mer än bara ett exemplar så att all kan få njuta av verket. Designern och tillverkarna av stolen kan köpa patent för designen och på så sätt gör det olagligt för andra att kopiera modellen, men när patenten går ut får andra möbeltillverkare också skapa en möbel som liknar originalet till punkt och prick. Man skulle kunna säga att möblerna bara reproduceras.

Viss företag som tillverkar reproducerade möbler har fått både form, materialen och känslan helt rätt, vilket är underbart, eftersom det även finns de som misslyckas helt med detta. Hur ser du på replika möbler? Har du någon köpt en kopia på nätet? Lämna gärna en kommentar med din åsikt i kommentarsfältet nedan.

 

Prisskillnader

i tabellen nedan hittar du information om de mest populära återförsäljarna och det kan komma att kosta dig om du handlar hos de. Du hittar även information om öppettider och vad som igår i priset när du köper ditt exemplar.

Leverantör Modell Pris Ingår i priset
Länna Möbler
Öppettider:
måndag till torsdag:
10-17
fredag: 10-16
(stängt mellan 12-13)
Helgstängt
Bok:
tvålbehandlad med naturligt snöre
6 305kr Fri leverans, 14 dagars ångerrätt
Ek:
Oljad, med naturligt snöre
8 375 kr Fri leverans, 14 dagars ångerrätt
Valnöt:
Lackerad med naturligt snöre
1 390kr Fri leverans, 14 dagars ångerrätt
Svenssons
Öppettider:
måndag till torsdag:
09-17
fredag: 11-16
Helgstängt
Bok:
tvålbehandlad med naturligt snöre
6 300kr Fri leverans, 14 dagars ångerrätt
Ek:
Oljad, med naturligt snöre
8 375kr Fri leverans, 14 dagars ångerrätt
Valnöt:
Lackerad med naturligt snöre
11 395kr Fri leverans, 14 dagars ångerrätt
Voga
Öppttider:
Erbjuder service dygnetrunt i chatten
Bok:
tvålbehandlad med naturligt snöre
Ca: 2 700kr 30 dagars ångerrätt, 10 års garanti
Ek:
Oljad, med naturligt snöre
Ca: 3 600kr 30 dagars ångerrätt, 10 års garanti
Valnöt:
Lackerad med naturligt snöre
Ca: 4 300kr 30 dagars ångerrätt, 10 års garanti

Naturligt snöre betyder att snöret inte har färgats eller genom gått annan behandling. Det finns dock sits med färgade snören, men dessa kostar vanligtvis lite extra.

  • Länna Möbler erbjuder svart snöre för den som är villig att betala 830kr extra.
  • Svenssons erbjuder även de svart för 830kr extra.

Pin It on Pinterest

Share This