Clicky


Warning: A non-numeric value encountered in /home/rettungs/public_html/y-stolen.se/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5752

Stolens historia

Stolen är förmodligen den viktigaste möbeln i ett hem, samt vara den äldsta koncepten inom möbler. Det har funnits olika tider där stolen har utvecklats och ändrat stil, dessa epoker är den egyptiska, grekiska, romerska, medeltida, kinesiska, renässans och viktorianska.

I mitten av 1800-talet blev stolen mindre av en lyxighet och en ökning i stolens popularitet som satt runt de vanliga folkets matbord. Under hela 2000-talet fanns det en tydlig utveckling i teknologi som ändrade stol produktionen med material som metall, plast och ergonomisk. Det fanns också en ökning av olika typer av stolar som kommer nämnas ytterligare i detalj nedanför. Under den moderna rörelsen på 1960-talet, stol produktioner som fjäril stolen, saccosäckar och den kända äggformade pod stolen utvecklades och blev mycket populära. Senare kom andra stol material som utvecklades under den moderna rörelsen, till exempel, trä laminerade stolar, läder och polymerer. Utvecklingen inom mekanisk teknologi ledde till justerbara stolar och massagestolar som användes i specifika situationer .

Köpa stolar i nutiden

Idag är designer stolar extremt tillgängliga; efter förbättringar av tekniken, kan designer stolar nu köpas på nätet jämfört med tidigare tider när designar stolar var endast tillgängliga i fysiska butiker.

Stol kvalifikationer

Nedanför är de minimala kvalifikationer för en stol. Om stolen inte uppfyller de minimiviktkraven som nämns nedan, finns det en möjlighet att du kommer att behöva ändra stolen som du tittar på.

  • Ryggstyrka – 68 kg
  • Benstyrka – 34 kg
  • Sätestyrka – 102 kg

Material som används

De huvudsakliga materialer som används för stolar är plast, trä, metall och sten. Det är vanligt att kombinera två olika materialer t ex benen är gjorda av metall medans sitsen är gjord av plast.

Olika typer av stolar

  • Barstolar
    Dessa är i samma kategori som höga stolar, som ofta innehåller någon form av fotstöd. Barstolens funktioner är att de kan användas i barer eller högre bord som ibland kan hittas i kök som en lösning för frukostbord. Barstolar har ökat i popularitet på grund av flexibiliteten de tillåter när det gäller att äta, dricka eller umgås. Nedan är bilder av barstolar i olika funktioner inom ett hem.
  • Kontorsstol
    Den huvud funktionen för en kontorsstol är att den ska passa perfekt till ett specifikt skrivbord och kan funktionellt användas i arbetsmiljön. Funktionerna som en kontorsstol bör ha är förmågan att svänga samt vara mobil och justerbar. På grund av ökningen av kontorsjobb på 1900 talet blev det en naturlig utvecklingen av den första kontorsstolen. Genom åren har funktionerna utvecklats mycket med kontorsstolen och separerat den från de andra stolarna. Nedan är bilder av den berömda Eames kontorsstolen i olika inredningsstilar.

Pin It on Pinterest

Share This