Clicky


Warning: A non-numeric value encountered in /home/rettungs/public_html/y-stolen.se/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5752

Detaljer om Y-Stolen

De olika delarna

Y-stolens olika delar

                                                                                                                                                                                                                                                           Det krävas cirka 100 tillverknings steg och det behövs ungefär 120 meters pappersgarn  för att tillverka den ikoniska Y-stolen. Stolen består av 14 delar och kan tillverkas i 150 olika kombinationer. Varenda del tillverkas med omsorg och ingen detalj får utlämnas. Även vid minsta misstag kan man inte sälja stolen i affärer eller vid e-handeln.

 

Pappersgarn

Papersgarn

                                                                                                              Den mest krävande delen av stolens tillverkning är definitivtvävningen av pappersgarnen. De som behärskar denna konst har vävt garn till tusentals Y-stolar under sin karriär. De vet hur man kombinerar komfort och stil somutmärker en klassisk design denna.  I video klippet nedan kan man se hur noggrann vävaren är, och ser till att varenda detalj är på plats.

 I filmen nedan kan följa Benny genom olika produktions delar.

De som jobbar med att tillverka Y-stolen är unikt engagerad i processen och stolen har blivit en del av deras liv. Vävaren Benny har jobbat med med produktionen av den i över 20 år och har till och med skaffat en tatueringen av den unika stolen.

tattoo

(3)

Vilka material innehåller den?

  • Pappersgarn – Hans J. Wegner började först att använda pappersgarn år 1949, för att materialet är starkt och hållbart. Der är en naturlig produkt som passar perfekt till stolens trädstöd. Pappersgarnet kommer från ekologiskt växande svenska skogar. Den är täckt med vax så att stolens sits är moståndskraftig mot fett och missfärgning. Pappersgarnet finns i tre olika färger; svart, naturfärgad och vit. Blekningen och färg läggningen görs sig innan vävningen inleds.
  • Trä – För att trä är en naturlig råvara så kan färgen och pigmentering svagt ändra stolfärgen. Man ska alltid komma ihåg att träets färg ändras genom tiderna beroende på vilken miljö den förvaras i. Detta är dock tjusningen och det vackra med att använda råvaror. De träslag som används mest för tillverkningen av stolen är ask, bok, ek, lönn, valnöt och körsbär.
  • Lim, lack och färg  – För att hålla ihop stolens delar används ett starkt speciellt lim för trä. Det finns flera färg varianter av  stolen och den utvalda färgen målas direkt på stolens trädelar. För att få fram glansen och få den utvalda färgen bli beständig behövs en lackning vilket är det sista steget i den långa tillverkningsprocessen.

Hur tar man hand om den?

Y-stolen är gjord för att hålla i generationer och enligt Hans J. Wegner ska den hålla i över 50 år. För att hålla samma kvalitet som när du först köpte stolen är det viktigt att ta ordentligt  hand om den. Fuktighet och dagsljus är faktorer som påverkar träets utseende. Den ideala procenten  fuktighet ligger mellan 30% och 60%. Det är väldigt viktigt att inte ställa den i direkt solljus eller nära intill  varma platser, till exempel nära en vedspis eller element. Detta eftersom papersgarnet kan vid olycksfall fatta eld.

Inte mycket underhåll krävs för det vävda pappersgarnet. Detta för att Hans J. Wegner designade en sits som skulle hålla i flera år. Det rekommenderas att inte rengöra sitsen för mycket men om man ändå vill fräscha upp sitsen kan man torka den med en fuktig trasa och en färglös såplösning. Starkt färgade västskor som till exempel rött vin och fruktjuice kan orsaka missfärgning av pappersgarnet. Om detta händer så kan man försöka göra sig av med så mycket vätska som möjligt med en urvriden fuktig trasa. Det är viktigt att inte gnida in vätskan i pappersgarnet. Man ska aldrig använda diskmedel på sitsen. Självklart är det svårare att vårda en Y-stol med ett vitt säte till skillnad från en svart, men det naturfärgade sitsen kan väldigt lätt också bli miss färgad av starkt färgade tyger t ex nyinköpta jeans. För att undvika detta rekommenderas att använda en kudde eller någon typ av stolskydd. Pappersgarnet ska hålla sin kvalitet i flera år men om det verkligen behövs kan en vältränad hantverkare ersätta eller reparera sitsen.

När det kommer till att ta hand om kopior av modellen så gäller det att följa samma metoder som för en original utgåva. Tyvärr, så finns det många dåligt gjorda kopior ute på marknaden. Dessa kan vara gjorde av helt annorlunda material eller material av lägre kvalitet än originalet. Läs på om olika återförsäljare och vad de använder sig av för material innan du bestämmer dig för att köpa kopior.

Mått och Dimensioner

Dem exakta måtten på Y-stolen är följande

  • Bredd : 55 cm
  • Höjd : 75 cm
  • Djuphet : 51 cm
  • Sitthöjd : 45 cm

För att få en bättre bild av stolens dimensioner så förklarar bilden nedan klart och tydligt stolens dimensioner:

Dimensioner

(4)

Välj mellan ett stort utbud av färger


Wegners designstol kommer finns att köpa i 25 färger, mer eller mindre. Olika återförsäljare erbjuder olika färgalternativ. Sitsen, däremot, kommer endast i 3 olika färger: vit, svart och den naturliga färgen av papersgarnet. Det är viktigt att komma ihåg att man kan kombinera trä färgen med de tre olika pappersgarn färgerna: svart, vitt och naturfärgat. Man kan vara väldigt kreativ när man köper en Y-stol. De populäraste färgerna är svart, mörk blå, vit och naturfärgad. Bortsett från dessa färger så kan du även hitta stolen i färger som orange, lavendel, limegrön, citrongul, rödbrunt, och mintgrön.


Referens

1 http://www.apartmenttherapy.com/the-making-of-a-classic-chair-inside-design-amsterdam-178278

2 http://www.apartmenttherapy.com/the-making-of-a-classic-chair-inside-design-amsterdam-178278

3 http://www.abchome.com/reveal/inside-the-100-step-process-the-carl-hansen-wishbone-chair/

4 http://www.carlhansen.com/products/chairs/ch24/

5 http://www.colorhexa.com/

Text Bibliografi

http://www.carlhansen.com/materials/other-materials/

http://www.carlhansen.com/media/799947/UK_maintenance_guide-Carl_Hansen_and_son.pdf

 

Pin It on Pinterest

Share This